Caria100%

Caria Dentara

carie1Caria dentara apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca dintele. Netratata, caria dentara se poate complica cu infectii si poate duce chiar la pierderea dintelui. Caria dentara poate fi prevenita prin periajul dintilor si folosirea atei dentare cu regularitate, prin controale stomatologice periodice, prin periajul profesional si prin evitarea alimentelor bogate in zahar. Bacteriile, in combinatie cu alimentele, produc caria dentara. O pelicula clara, aderenta, numita placa, care contine bacterii se formeaza pe dinti si gingii. Aceste bacterii, in prezenta zaharului din alimente, produc acizi. Acizii ataca dintele in primele 20 minute (poate chiar mai mult) dupa masa. Dupa un anumit timp, acesti acizi distrug smaltul dintelui rezultand caria dentara.

Caria este posibil sa apara daca:

– Nu se periaza dintii dupa mese si inainte de culcare; – Nu se foloseste ata dentara in fiecare zi; – Se consuma alimente cu continut mare in zahar – cu cat mai mult timp alimentele dulci raman pe dinti, cu atat bacteriile produc mai multi acizi. Dulciurile lipicioase si alimentele zaharate, precum stafidele, cerealele invelite in zahar, prajiturile, torturile, caramelele, produc cele mai mari daune.

– Pacientul este mare consumator de bauturi carbogazoase sau fumator.– Lipsa fluorului in apa curenta inlesneste aparitia cariei. Fluorul previne caria prin cresterea rezistentei dintelui la atacul acizilor produsi de placa. Tocmai de aceea trebuie utilizate paste de dinti fluorurate.

– Curatarea dintilor de catre dentist impiedica formarea placii bacteriene. Medicul stomatolog indeparteaza placa si tartrul. Vizitele regulate la cabinet pentru aceasta curatare profesionala, previn aparitia cariilor dentare sau le depisteaza devreme, inainte sa se agraveze.

Caria dentara nu determina simptome decat dupa ce este prezenta cavitatea sau infectia. Simptomele includ:

-durere (cel mai comun simptom) – la rece sau la alimente dulci apare durerea. -respiratie urat mirositoare si gust neplacut in gura. -pete albe, gri, maro sau negre pe dinte. -dinte fracturat sau sensibil la presiune

carieCaria dentara apare lent, intr-o perioada de luni, chiar ani de zile.

Tratamentul cariei se efectueaza sub anestezie cand aceasta este necesara. Dupa indepartarea complete a procesului carios se efectueaza un tratament al dintelui restant pentru a impiedica afectarea nervului cu material stomatologice numite generic baze, ce sunt de obicei pe baza de calciu pentru a “hrani” dintele.

Dupa aplicarea acestor baze dintele este reconstituit cu materiale composite de cea mai buna calitate, material ce prezinta duritate la masticatie si sunt estetice (fizionomice – la culoarea dintelui).