Endodontie sau Tratamentul de Canal

Tratamentul de canal este efectuat de catre medicul specialist in endodontie in scopul indepartarii tesuturilor inflamate (pulpa dentare si nervul) din cauza unor infectii locale sau a unor traumatisme. Interventia presupune totodata si inlaturarea bacteriilor din canalul radicular. Pentru impiedicarea proliferarii bacteriene in interiorul dintelui, tratamentul este urmat de umplerea cu un material special introdus in canal prin intermediul unei aparaturi de inalta performanta ce nu lasa loc de eroare.Este important de stiut pentru toti pacientii, ca un dinte, o data supus tratamentului de canal, isi pierde din rezistenta sa naturala. Acest lucru se datoreaza in principal cariilor sau fisurilor ce au dus la lezarea pulpei dentare. Pentru evitarea fracturarii ulterioare a structurii coronare, este esential ca dintele sa fie reconstruit cu ajutorul coroanelor dentare.

Cauzele ce duc la deteriorarea dintilor si implicit la necesitatea unor tratamente de canal, sunt multiple:

  • Carii profunde, motivul principal pentru care este nevoie de tratamente de canal;

  • Traumatisme, care in unele cazuri pot afecta pulpa dentara;

  • Alte cauze, precum bolile parodontale sau fracturile dentare.

Atunci cand dintii sunt deteriorati, bacteriile, aparent inerte ale cavitatii orale, pot penetra pulpa dentara pana la inflamarea acesteia. Inflamatia (pulpita), adeseori extrem de dureroasa, duce la pierderea rezistentei si a vitalitatii dintelui afectat.In aceasta faza, daca se intarzie cu tratamentul de canal, pulpa dintelui se infecteaza. O data ce infectia respectiva se raspandeste de-a lungul canalelor radiculare pana la varful radacinii, se instaureaza abcesul dentar. Neefectuarea tratamentului de canal duce la raspandirea infectiei pana la un nivel la care specialistul stomatolog trebuie neaparat sa intervina pentru extractia dentara.

Tratamentul de canal nu este deloc dureros, intrucat se realizeaza sub anestezie. La fel ca orice alta interventie de endodontie si nu numai, si tratamentul de canal este efectuat doar dupa radiografia locala a zonei afectate;Unica alternativa a tratamentelor de canal sunt extractiile dentare, interventii ce duc la pierderea definitiva a unuia sau a mai multor dinti. Primul lucru pe care trebuie sa-l inteleaga fiecare dintre pacientii supusi tratamentelor de canal, este ca o astfel de terapie este singura in masura sa le salveze dintii, chiar si cand acestia par foarte deteriorati.

PROGRAM

Luni – Vineri 09:00 – 19:00
Sambata Inchis
Duminica Inchis

0755 766 667

CE SPUN PACIENTII NOSTRI

Multumesc din suflet echipei Denta pentru profesionalismul de care au dat dovada. Sunt extrem de bucuroasa ca v-am ales!

Irina Luca

Acum am din nou zambetul cu care mi-am cucerit sotia. Viata mea s-a schimbat radical in urma tratamentelor din clinica d-voastra.

Stefan Apetrei

Ma felicit in fiecare zi pentru optiunea facuta, in privinta alegerii firmei care mi-a redat o infatisare profesionala. Respect!

Dobrica Mungea

Stabileste o Programare!

Specialistii nostri stiu cat de important este zambetul si sanatarea dintilor tai!