Stomatologie

Laser

DENTA BACAU

Stabileste o programare

Cum poate înlocui Stomatologia laser metodele clasice de tratament?

Laserele chirurgicale, în special cele cu miez de erbium (tehnologia YSGG), folosesc procesul hidrokinetic îndepărtând delicat ţesuturile dure (smalţ, dentină şi os) pe baza particolelor de apă energizate cu ajutorul laserului. Energia hidrokinetică rezultată îndepărtează delicat o gama mare de ţesuturi. Tehnologia laser este suficient de precisă astfel încât să permită păstrarea a cât mai mult din structura sănătoasa a dintelui şi a ţesutului moale prelungind viata acestora. Laserele chirurgicale care nu folosesc apa ca sistem de tăiere împreuă cu radiaţia laser sunt lasere termice, folosite cu succes pentru tăierea ţesutului moale. Cu ajutorul acestei terapii se pot executa multe proceduri asupra ţesuturilor moi fără sângerări sau cu sângerări minore. Laserul fiind o tehnologie nouă pentru multe proceduri care cereau consultarea unui specialist, prin aceasta terapie se poate beneficia de acestea în cadrul tratamentului obişnuit.

Ce aduce nou în medicina dentară stomatologia laser ?

 • In 90% cazuri se exlude anestezia;

 • Fără vibraţie şi presiune asupra ţesutului;

 • Fără efecte termice asupra ţesutului operat;

 • Fără microfisuri, păstrând rezistenţa biologică a dintelui;

 • Inlăturarea selectivă, micronică şi cu precizie a ţesuturilor operate;

 • Se produce o bună acţiune bactericidă şi de sterilizare a suprafeţelor preparate;

 • Sângerare scăzuta sau deloc, durere minimă post intervenţie, anestezic mai puţin sau deloc;

 • Reducere riscul infecţiilor, scăderea senzitivităţii dentare, reducere timp lucru;

 • Reducere discomfort postoperaţie;

 • Fără contraindicaţii.

Cum îmbunătăţeşte stomatologia laser tratamentul stomatologic la copii

Cel mai important lucru când vorbim despre copii este confortul şi liniştea acestora pe scaunul stomatologic. Acest lucru se poate realiza folosind terapia laser la :

 • incizii abcese la dinţii de lapte fără anestezie ;

 • realizarea tratatmentului cariilor dentare fără contact şi fără vibraţie, cu o anestezie laser pentru un confort crescut ;

 • definitivarea tratamentelor ortodontice prin decapişonări ale dinţilor incluşi, frenectomii, gingivectomii fără anestezie, cu sângerare minimă;

 • tratamentul cariilor profunde ale dinţilor temporari sau definitivi cu păstratrea acestora,

 • conservarea molarilor de şase ani.

Terapia laser şi tratatmentul de albit

Ce se albeşte, de fapt, în acest proces de albire dentară ?

Structurile dintelui sunt reprezentate de smalţ (la exteriorul coroanei dentare – partea vizibilă a dintelui), dentina (sub smalţul dentar) şi cementul (substanţa dură ce acoperă rădăcina dentară). Aceste structuri protejează pulpa dentară (aşa-numitul “nerv” al dintelui). Culoarea naturală a smalţului dentar este alb-translucidă, potenţată de culoarea structurilor aflate sub acesta. Culoarea normală a dentinei este galbenă, dar are o structură poroasă şi anumiţi compuşi provenind din “nervul” dentar trec în dentină, colorând-o în maroniu, maroniu-roşcat sau maroniu-gri. Culoarea pe care o observăm se datorează unui complex de factori organici sau anorganici ce intervin în cadrul structurilor dure dentare, fie din interiorul dintelui, fie din exteriorul acestuia, cu predominanţa factorilor interni. Din acest motiv, simpla periere a dinţilor nu poate preveni colorarea dintelui în galben închis pe măsură ce avansăm în vârstă. Este momentul în care albirea profesională intervine în sprijinul dorinţelor dumneavoastră de a vă îmbunătăţi aspectul estetic dentar.

Tratamentul de albit prin terapia laser se realizează prin fotoactivarea gelului de albit (peroxid de hridrogen) cu lumina laser. Acest tratatament are marele avantaj prin care substanţa chimică stă foarte puţin pe dinţi, nu mai mult de un minut. Metoda constă în aplicarea gelului de albit după ce s-a protejat în prealabil gingia. Fotoactivarea acestuia, dintele neîncălzindu-se datorită absorbţiei selective a energiei laser. Procesul de albire dentara nu va reuşi să îndepărteze petele negre datorate obturaţiilor vechi de amalgam, acestea putand fi eliminate doar prin înlocuirea lor cu ajutorul materialelor composite albe sau prin incrustaţii ceramice realizate la culoarea dintelui. De asemenea, albirea nu va putea îndepărta petele datorate fluorozei (intoxicatie cu fluor) sau petele apărute în urma tratamenelor medicale cu Tetraciclină efectuate în copilarie, acestea putând fi ascunse doar cu ajutorul faţetelor ceramice sau a coroanelor integral ceramice. Criterii de excludere a pacienţilor care doresc un tratament de albire :

 • inflamaţii gingivale, tratamente ortodontice, depozite abundente de tartru;
 • atriţie, eroziuni cervicale, recesiuni gingivale cu expunerea suprafeţei radiculare a dintelui

 • hipersensibilitate dentară severă în antecedente, sarcina, lactaţia ;

 • medicaţie sistemică ;

 • carii multiple, boala parodontală.

Ce este Laserul?

Amplificarea luminii prin stimularea emisiei de radiaţii : Emisia stimulată este principalul fenomen care stă la baza funcţionării unui laser. Emisia şi absorbţia luminii sunt fenomene pe care le considerăm a fi strâns legate de energia laser. Laserul este un amplificator luminos, cuantic. El emite radiaţie electromagnetică în mare parte coerentă, a cărei frecvenţă se întinde de la nivelul ultraviolet ~ spectrul vizibil ~ către infraroşu îndepărtat. Pentru fiecare procedură realizată prin stomatologie laser, interacţiunile optice dintre laser şi ţesutul dentar, trebuie întelese pe deplin pentru a garanta un tratament sigur şi efectiv. În momentul ablaţiei ţesutului dur dentar cu laserul, acesta trebuie să absoarbă radiaţia laser pentru ca procesul de îndepartare să aibă loc. Dacă se doreşte să se obţină o încălzire a ţesutului dur pentru a altera compoziţia sau solubilitatea lui, lumina laser trebuie absorbită şi transformată eficient în căldură, fără a afecta straturile profunde sau ţesuturile învecinate.

Câte tipuri de lasere se folosesc în medicina dentară?

Principalele aplicaţii ale laserilor în medicină se bazează pe interacţiunea radiaţieie laser cu materia vie (ţesutul dentar). Deoarece laserul este o sursă de energie luminoasă cu anumite proprietăţi, pe lângă procesele de interacţiune între lumină şi ţesut (în general) trebuie înţelese şi caracteristicile acestei interacţiuni pentru radiaţia laser (în particular). În medicina dentară sunt folosite două tipuri de lasere : Lasere de terapie – au lungimi de undă cuprinse intre 633 (lumina roşie) – 904 – 10600nm (laserul cu dioxid de carbon) şi uneori 1064nm, fac parte din spectrul vizibil,

Lasere chirurgicale – lasere cu lungimi de undă mari – 1064nm – 10600nm, fac parte din zona infraroşie a spectrului electromagnetic.

Fiecare tip de laser poate avea efect diferit pe toate componentele structurii dentare, putând înlocui cu succes terapia mecanică convenţională, chiar îmbunătăţind-o.

Laserele de terapie în medicina dentară

Dispozitive medicale non-contact, laserele de terapie numite şi ‘lasere reci’ sunt folosite în medicină de peste 30 ani demonstrând eficienţă şi siguranţă. Această terapie are următoarele efecte :

 • scade durata procesului inflamator si grăbeşte regenerarea ţesuturilor afectate de anumite iflamaţii sau infecţii;
 • creşte metabolismul celular si  regenerarea structurilor nervoase afectate;

 • uşurează durerea, făcând intervenţiile chirurgicale uşor suportabile de către pacient;

 • creşte producerea de colagen grăbind vindecarea;
 • reduce edemul.

Laserele de terapie sau terapia cu lungimi de undă joase (biostimulare), sunt considerate ca adjuvante în medicina dentară, ele putând trata:

 • edeme, probleme ale articulaţiei temporomandibulare;

 • reducerea edemelor după intervenţii chirurgicale;

 • durerea trigeminală;

 • tratatmentul aftelor şi a herpesului oral;

 • edemele şi durerea apărute după extracţiile dentare.

Aceste tipuri de lasere fiind mai puţin folosite în medicina dentară, important fiind calcularea dozei (cantitatea de energie laser trimisă la nivelul ţesutului), şi a timpului de expunere la radiaţia laser pentru ca tratamentul să aibă succes (pacientul fiind protejat mereu de ochelari de protecţie).

Laserele chrurgicale folosite în medicina dentară


Laserul cu Argon

Laserul cu argon are o lungime de undă între 457 şi 502 nm, având un mod de lucru fie continuu fie pulsat. Utilitatea acestui tip de laser este de a întări răşinile compozite şi albirea dentară, însă studiile din literatură nu arată o îmbunătăţire a proprietăţilor fizice ale răşinilor compozite iradiate cu acest tip de laser în comparaţie cu lămpile cu halogen. Laserul cu argon are aplicaţii şi pe ţesutul oral moale:

 • reconturare gingivală;

 • tratamentul aftelor bucale;

 • frenectomii şi gingivectomii.

Aplicatiile pe ţesut moale oral sunt caracteristice acestui tip de laser deoarece lungimea de undă la care operează este foarte bine absorbită de hemoglobină, ceea ce duce la o hemostaza bună şi un timp de vindecare foarte scurt.

Laserul cu Nd:YAG

Laserul Nd:YAG are o lungime de undă de 1064nm, fiind primul laser YAG folosit în medicina dentarî, laserul lucrând la intensitate mare în mod pulsat, fiind un laser de clasa a treia. Acesta poate fi folosit la o serie de intervenţii pe ţesut moale şi dur:

 • gingivectomii;

 • tratamentul ulceraţiilor orale;

 • incizii, excizii;

 • frenectomii;

 • îndepărtarea leziunilor cariogene incipiente;

 • oferă o bună hemostază în aplicaţiile pe ţesutul oral moale.

Dezavantajul laserului cu neodymium este că are o putere mare de penetrare a radiaţiei în ţesut, ceea ce înseamna că acesta este expus energiei laser. Expunerea directă a pulpei dentare la radiaţia Nd:YAG poate produce denaturarea ţesutului vascular sau neuronal, fiind asociată cu o scădere a sensibilităţii şi senzitivităţii pulpare. Fotona XD2, laser Nd:YAG, lungime de undă de 1064nm Holmium:yttrium-aluminum-garnet, Ho:YAG: Ho:YAG foloseşte o lungime de undă de 2,1 µm, în modul pulsat. Acest tip de laser este folosit în proceduri pe ţesutul moale oral:

 • reconturare gingivală;

 • gingivectomia estetică;

 • tratamentul aftelor bucale;

Dezavantajul laserului cu neodymium este că are o putere mare de penetrare a radiaţiei în ţesut, ceea ce înseamna că acesta este expus energiei laser. Expunerea directă a pulpei dentare la radiaţia Nd:YAG poate produce denaturarea ţesutului vascular sau neuronal, fiind asociată cu o scădere a sensibilităţii şi senzitivităţii pulpare. Fotona XD2, laser Nd:YAG, lungime de undă de 1064nm Holmium:yttrium-aluminum-garnet, Ho:YAG: Ho:YAG foloseşte o lungime de undă de 2,1 µm, în modul pulsat. Acest tip de laser este folosit în proceduri pe ţesutul moale oral:

 • reconturare gingivală;

 • tratamentul aftelor bucale;

 • gingivectomia estetică;

Avantajul laserului Ho:YAG faţă de Nd:YAG, cele două lasere fiind apropiate în spectrul electromagnetic, este că, radiaţia Ho:YAG este mai puţin penetrantă decât cea a laserului cu neodinium, deci este mai rapidă în intervenţiile pe ţesut moale. Deşi Ho:YAG are şi efect bactericid, el nu ar trebui folosit în manevre ca decontaminarea implantului pentru că afecteaza suprafaţa acestuia.

Laserii cu diodă

Laserii cu diodă au lungimi de undă diferite şi medii diferite:

– gallium – arsenide cu 904 nm;

– GaAlAs cu lungimi de undă cuprinse între 780 – 870 nm, cu proprietăţi terapeutice, 800 – 830 nm.

Laserii cu diodă 780 – 870 nm

Aceste tipuri de lasere, în funcţie de lungimea de undă pot fi:

– Lasere terapeutice: 800 – 830 nm;

– Lasere chirurgicale: 810 – 870 nm.

Ele cuprind întreaga familie de lasere cu semiconductori, laserele chirurgicale fiind considerate lasere de clasa a patra, mediul lor activ fiind gallium-alluminium-arsenide (GaAlAs). Ele pot avea ca mod de operare modul continuu sau modul pulsat , neafectând funcţia inflamatorie a monocitelor sau a celulelor endoteliale, putând avea funcţie antibacteriană. Laserele cu diodă pot fi folosite la :

 • conturarea estetică a gingiei;

 • frenectomii;

 • gingivectomii, gingivoplastii;

 • albiri dentare;
 • tratamentul aftelor bucale, a leucoplaziei;

 • decapişonări;

 • incizii, excizii;

 • îndepărtarea fibroamelor.

Laserii cu diodă 940 nm

Această lungime de undă de 940 nm a fost aleasă datorită gradului mare de absorbţie a radiaţiei laser de către ţesutul moale, ducând la o hemostază foarte bună.

Ezlase, Biolase, singurul laser diodă cu lungime de undă de 940 nm, putere maximă 7W Procedurile în care este folosit acest tip de laser sunt următoarele:

 • decontaminarea pungilor parodontale;

 • gingivectomii, gingivoplastii;

 • frenectomii;

 • tratamentul aftelor orale;

 • incizii, excizii;

 

Laserii cu CO2

Laserii cu dioxid de carbon au o lungime de undă de 10,6 µm, consideraţi ca lasere chirurgicale, lasere de clasa a patra. Componenta principală a acestui tip de laser este dioxidul de carbon, lungime de undă de 10600nm încadrându–se pe cea mai îndepărtată („lungă”) poziţie a spectrului infraroşu. Avantajul laserelor cu lungimi de undă mari este acela că ele sunt absorbite în cea mai mare măsură de apă şi în acelaşi timp de ţesutul dentar dur şi moale care conţine apă. Gradul mare de absorbţie în apă a laserului cu CO2 îi permite acestuia să fie folosit cu predilecţie în tratamentele ţesutului moale:

 

Laserii cu CO2

Laserii cu dioxid de carbon au o lungime de undă de 10,6 µm, consideraţi ca lasere chirurgicale, lasere de clasa a patra. Componenta principală a acestui tip de laser este dioxidul de carbon, lungime de undă de 10600nm încadrându–se pe cea mai îndepărtată („lungă”) poziţie a spectrului infraroşu. Avantajul laserelor cu lungimi de undă mari este acela că ele sunt absorbite în cea mai mare măsură de apă şi în acelaşi timp de ţesutul dentar dur şi moale care conţine apă. Gradul mare de absorbţie în apă a laserului cu CO2 îi permite acestuia să fie folosit cu predilecţie în tratamentele ţesutului moale:

 • incizii şi excizii ale mucoasei;

 • gingivectomii;

 • tratamentul ulceraţiilor orale;

 • frenectomii;

 • de-epitelizarea ţesutului gingival în timpul procedurilor regenerative periodontale;

 

Laserul cu CO2 ofera anumite avantaje pentru aceste aplicaţii:

– excelentă hemostază, oferind medicului dentist un câmp de lucru curat;

– îndepărtează eficient şi repede ţesutul afectat, efectul radiaţiei laser fiind unul de suprafaţă şi nu în profunzime;

– durere postoperatorie minimă.

Ţesutul dentar moale iradiat cu laserul cu Co2 are o culoare neagră/maronie, culoare care persistă câteva zile. Aria de ţesut expusă îşi poate modofica culoarea în 10 – 14 zile. Utilizarea acestui tip de laser în tratamentul cariei dentinare (carie medie) la dinţi vitali, aduce o ameliorare terapeutică esenţială faţă de metodele tradiţionale. Această metodă permite producerea următoarelor fenomene la locul de impact cu radiaţia laser:

– volatilizarea ţesuturilor cariate;

– modificarea structurii dentinare prin creşterea durităţii şi a rezistenţei la demineralizare cu obliterarea canaliculilor dentinari;

– sterilizarea dentinei expuse radiatiei laser.

Laserul cu miez de erbium, Er:YAG

Er:YAG este un laser cu o lungime de undă de 2940nm, lucrând în modul pulsat, fiind un laser de clasa a patra. Este un laser chirurgical, fiind folosit în intervenţii atât pe ţesut dur cât şi pe ţesut moale:

 • îndepărtarea leziunilor cariogene;

 • prepararea canalelor radiculare;
 • incizii şi excizii;

 • gingivectomii, frenectomii.

Laserul Er:Yag are anumite avantaje: în mometul tăierii realizează margini curate la nivelul smalţului şi a dentinei, pulpa dentară nefiind afectată datorită gradului mic de penetrare a radiaţiei laser. În momentul folosirii acestui tip de laser, în cele mai multe din cazuri nu este nevoie de anestezie. Laserul are efect antimocrobian în folosirea la prepararea canalului radicular, îndepîrtând endotoxinele de pe suprafaţa radiculară.

CE SPUN PACIENTII NOSTRI

Multumesc din suflet echipei Denta pentru profesionalismul de care au dat dovada. Sunt extrem de bucuroasa ca v-am ales!

Irina Luca

Acum am din nou zambetul cu care mi-am cucerit sotia. Viata mea s-a schimbat radical in urma tratamentelor din clinica d-voastra.

Stefan Apetrei

Ma felicit in fiecare zi pentru optiunea facuta, in privinta alegerii firmei care mi-a redat o infatisare profesionala. Respect!

Dobrica Mungea

Stabileste o Programare!

Specialistii nostri stiu cat de important este zambetul si sanatarea dintilor tai!